Comuna Brăești



Bisericuța din lemn cu hramul Adormirii Maicii Domnului a fost construită în anul 1745, conform inscripției de deasupra portalului de intrare având drept ctitor pe Miron Gorovei. Biserica din Brăești este tipică bisericilor de lemn din zona Botoșanilor este construită din bârne de stejar prinse în clești, fără turlă, având turnul clopotniței deasupra intrării, pe latura sudică și păstrează catapeteasma originală din lemn de tei.

Parcurile dendrologice se caracterizează prin aceea că sunt rezultatul atât al răspândirii naturale a speciilor de arbori, cât și cultivării de către om pe aceeași suprafață, a unor alte specii autohtone cât și a unora exotice. Parcul Dendrologic se întinde pe o suprafațã de 2 ha. și cuprinde, pe lângã brazi și molizi, 2 arbori seculari Ginko biloba, ocrotiți de lege;




Radinschi Constantin- Lămâi verzi acuarelă

Pe 21 ianuarie 1920 se năștea la Brăești, județul Botoșani, Constantin Radinschi un pictor de excepție și un profesor cu har, care a știut să ofere cu generozitate din talentul său numeroșilor ucenici. Provenit dintr-o familie cu nouă copii, Constantin Radinschi a mers mai întâi la școala din satul Brăești, apoi a urmat cusurile Şcolii Normale de Învăţători de la Şendriceni. In 1940, s-a inscris la Academia de Arte Frumoase din Iasi, unde a urmat pictura si grafica, avindu-i ca profesori pe Jean L. Cosmovici, Petre Troteanu, Neculai Popa, Corneliu Baba, Richard Hett si Ion Irimescu. In 1954, a devenit membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi. De la Dorohoi va fi transferat, în anul 1962, la Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, iar vreme de zece ani (1970-1980) va preda Design si la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi. Membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, el a expus lucrari de grafica si pictura la mai toate expozitiile organizate intre anii 1946-2002, in tara si peste hotare. Dintre peisajele sale, mentionam: Dimineata pe Siret; Primavara la Durau; Case la Barnova; Se duce toamna...; Priveliste spre spus; Dimineata de primavara pe Ceahlau etc.